توليد 94 درصد زعفران دنيا در ايران

0

معاون امور گل و گياهان زينتي وزارت جهاد کشاورزي با بيان اينکه 94 درصد زعفران دنيا در ايران توليد مي‌شود، گفت: سال گذشته 159 تن زعفران صادر شد.

ميترا مجدزاده معاون امور گل و گياهان زينتي و دارويي وزارت جهاد کشاورزي با اشاره به آغاز برداشت زعفران در برخي استان‌هاي توليد‌کننده اين محصول، گفت: سال گذشته حدود 280 تن زعفران در کشور توليد شد، اما از آنجا که برداشت زعفران در برخي از استان‌ها ادامه دارد، هنوز برآورد دقيقي از ميزان توليد آن در سال جاري نمي‌توان داشت.

وي افزود: سال 93، 88 هزار هکتار از مساحت باغات کشور به کشت زعفران اختصاص يافت که حدود 78 درصد از اين رقم مربوط به خراسان رضوي، 17 درصد خراسان جنوبي و بقيه کرمان، فارس و يزد مي‌شود.

مجدزاده با بيان اينکه خراسان رضوي داراي حدود 130 هزار نفر بهره‌بردار زعفران است، گفت: برداشت در برخي استان‌ها به اتمام رسيده، اما با توجه به شرايط آب و هوايي برداشت در برخي استان‌ها تا اوايل آذرماه هم ادامه مي‌يابد.

معاون امور گل و گياهان زينتي و محصولات گلخانه‌اي با اشاره به اينکه 94 درصد از زعفران دنيا در کشورمان توليد مي‌شود، گفت: سالانه حدود 60 درصد زعفران توليدي کشورمان صادر مي‌شود.

وي با انتقاد از اينکه زعفران ايران بيشتر به صورت فله‌اي صادر مي‌شود، گفت: بنابراين محصول توليدي زعفران ايران در کشورهايي ديگر بسته‌بندي مي‌شود.

مجدزاده اظهار داشت: براساس اطلاعات اخذ شده از پايگاه اينترنتي اتحاديه صادرکنندگان زعفران و اطلاعات حاصله از گمرک جمهوري اسلامي ايران در سال گذشته 159 تن زعفران به ارزش 277 ميليون دلار به کشورهاي مختلف از جمله امارات، چين، هنگ‌کنگ و ايتاليا صادر شد.

وي با تأکيد بر اينکه خروج و صادرات پياز زعفران ممنوع است، گفت: در اين زمينه هماهنگي‌هاي لازم با وزارت بازرگاني، گمرک و نيروي انتظامي انجام شده و از آنجا که پياز زعفران ژرم پلاسم کشور محسوب مي‌شود، ممنوعيت صادرات در مورد آن اعمال مي‌شود.

معاون امور گل و گياهان زينتي و گياهان دارويي تصريح کرد: اگرچه نمي‌توانيم بر روي خروج غيرقانوني پياز زعفران صحه بگذاريم، ولي ممکن است بسياري از محصولات به صورت غيرقانوني از کشور خارج شود و اين امر فقط منحصر به خروج پياز زعفران نمي‌شود.

مجدزاده تصريح کرد: حتي براي جابه‌جايي پياز زعفران از نظر سلامت و ميزان در داخل کشور و از استاني به استان ديگر دستورالعمل وجود دارد.

وي در پاسخ به اين سوال که آيا وزارتخانه براي افزايش توليد اين محصول برنامه‌اي دارد، گفت: در برخي باغات زعفران طرح آرماني افزايش توليد زعفران به اجرا در آمده است.

معاون امور گل و گياه زينتي و گياهان دارويي گفت: با همکاري مشترک بانک کشاورزي و يونيدو در اين باغات روي افزايش بهره‌وري آب و خاک، استفاده از پيازهاي درشت و استاندارد و تغذيه مناسب گياه، بکارگيري شيوه‌هاي نوين آبياري و روش‌هاي اصولي کاشت، داشت و برداشت براي افزايش توليد در واحد سطح کار مي‌شود و حتي نتايج مثبتي هم حاصل شده است.

مجدزاده بيان داشت: متوسط عملکرد مزارع زعفران 3.2 کيلو‌‌گرم در هکتار است، اما در برخي مزارع که عمليات به زراعي مطابق دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزي انجام شده و از شيوه‌هاي نوين آبياري و مکانيزاسيون استفاده کرده‌اند، عملکرد در هکتار به مراتب بيشتر بوده است.

وي تعداد کل بهره‌برداران زعفران در کشور را 186 هزار نفر عنوان کرد و افزود: در بين اين بهره‌برداران افرادي بوده‌اند که از هر هکتار باغ زعفران 40 کيلوگرم محصول به دست آورده‌اند.

معاون امور گل و گياه زينتي و گياهان دارويي با بيان اينکه زعفران يک محصول ملي است و بايد رتبه اول توليد و صادرات آن را در دنيا حفظ کرد، افزود: صادرکنندگان زعفران هم با شرکت در نمايشگاه‌هاي بين‌المللي مختلف بايد شرايط بهتري را براي صادرات اين محصول با برند ايران فراهم کنند.

Leave A Reply